MAAHANTUONNIT JA ROTUTARKASTUKSET

Hevosen maahantuonti tai vienti


Hevosen maahantuonnissa ja maastaviennissä tulee aina noudattaa viranomaisten määräyksiä sekä dokumenttien että tartuntatautien osalta.

Suomen irlannincobyhdistyksen kantakirja hoitaa maahantuotujen irlannincobien rekisteröintiä.

Huomioi, että maahantuodessasi irlannincobia, sille täytyy suurella todennäköisyydellä tehdä rotutarkastus kantakirjaamista varten, mikäli sen perimää ei pysty tunnistusasiakirjan mukaan vahvistamaan tai mikäli se on rekisteröity eri rotunimikkeellä.

Hevosten tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat alkuperämaan mukaan. Ajantasaiset tiedot vaatimuksista löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta.

EU:n komission asetuksen (EY) 504/2008 mukaan kaikilla EU:n alueella olevilla hevoseläimillä on oltava tunnistusasiakirja (EU-hevospassi TAI EU:n ulkopuolisen maan myöntämä hevospassi sekä asetuksen mukainen terveystodistus (TRACES- terveystodistus eli EU:n sisäisen kaupan todistus tai sisällöltään vastaava kansallinen terveystodistus ja EU:n ulkopuolelta tuotaessa rajatarkastustodistus eli CVED-todistus).

Terveystarkastuksen tekee lähtömaan virkaeläinlääkäri. Tarkastus tulee tehdä enintään 48 h ennen maastalähtöä ja on voimassa 10 päivää. Todistukset tarkistetaan Ruokavirastossa.

Tuojan on säilytettävä terveystodistuksia vähintään 3 vuotta. Mikäli tuontihevonen myydään eteenpäin, myyjä antaa ostajalle kopiot kaikista tuontiasiakirjoista Ostajan tulee tarkistaa asiakirjat ennen kuin ostaa tuontieläimen


Tuodessasi hevosta maahan hevosella tulee olla kantakirjaamista varten:
  • maahantuontia varten tehty traces-todistus tai rajatarkastustodistus
  • omistajanvaihdokset ja/tai kauppakirjat maahantuonnista alkaen
  • EU-passi liitteineen ja/tai muut rekisteripaperit (EU:n ulkopuolinen tuonti)

Tee ilmoitus maahantuonnista kantakirjalle hyvissä ajoin ennen hevosen maahan saapumista!Ruokaviraston Asiakaspalvelun yhteystiedot:

Lemmikkieläinten sekä hevosten tuonti ja vienti: EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä

Neuvontapuhelin:
029 530 0401
(vain ma–ke klo 9–11)

Neuvontasähköposti:
EU-elain@ruokavirasto.fi

Rotutarkastushakemus

Tulostettava Rotutarkastushakemus

Ilmoita sähköisesti: Rotutarkastushakemus

Rotutarkastus on nopea toimenpide hevosen kotitallilla tai näyttelyn yhteydessä, jossa rotutarkastaja arvioi hevosen rotutyypillisyyden, tarkistaa mikrosirun ja ottaa DNA-näytteen.

Rotutarkastus tulee suorittaa hevoselle, jonka perimää irlannincobiksi ei voida varmistaa tunnistusasiakirjan tietojen perusteella, eli hevosen perimätiedot ovat puutteelliset tai tunnistusasiakirja on myönnetty eri rotunimikkeellä (esim Gypsy cob, Tinker, Gypsy Vanner tms.)

Jos epäilet, ettei hevosellasi ole sirua, pyydä eläinlääkäri/tunnistaja siruttamaan hevonen ennen tarkastusta. Myös osa rotutarkastajistamme on käynyt tunnistaja-koulutuksen, joten mikrosirun puuttuessa he voivat sen laittaa.

Usein hevonen ostetaan ulkomailta ja se saapuu Suomeen lautalla. Kotimaan rekisteröinti pitää kuitenkin suorittaa 30 päivän kuluessa maahantuonnista.


Rotutarkastuksen hinta näyttelyn yhteydessä: 30€+DNA 50€+mahdollinen omistajanvaihdosmaksu 20€ (yht 100€)

Rotutarkastuksen hinta kotitallilla: 60€+DNA 50€+ mahdollinen omistajanvaihdosmaksu 20€ (yht 120€)

Lisäksi maahantuojan on maksettava rotutarkastajan mahdolliset matkakulut.