ROTUTARKASTUS

Miten ja milloin tupsullisesta hevosesta tulee irlannincob?

Hevonen voi syntyä tunnetuista irlannincob-vanhemmista suoraan rotuun, mutta se voidaan myös ottaa rotuun erikseen, jos se on riittävän rotutyypillinen. Koska kantakirja on avoin eikä sulkeutumisesta ole toistaiseksi tietoa, on hevonen siis mahdollista ns. rotuunottaa. Tarkoitus on kerätä rotutyypin täyttävä populaatio rodun tulevaisuutta ajatellen. Mikäli varsalla on suku tai toinen vanhemmista tuntematon, esim. kohtutuonti, tulee sille tehdä rotutarkastus tunnistamisen lisäksi.

Käytännössä rotutarkastus on nopea toimenpide hevosen kotitallilla, missä rotutarkastaja arvioi hevosen rotutyypillisyyden, tarkistaa mikrosirun ja ottaa DNA-näytteen. Jos epäilet, ettei hevosellasi ole sirua, pyydä eläinlääkäri/tunnistaja siruttamaan hevonen ennen tarkastusta. Myös osa rotutarkastajistamme on käynyt tunnistaja-koulutuksen, joten mikrosirun puuttuessa he voivat sen laittaa.

Usein hevonen ostetaan ulkomailta ja se saapuu Suomeen lautalla. Kotimaan rekisteröinti pitää kuitenkin suorittaa 30 päivän kuluessa maahantuonnista. Ota yhteyttä ajoissa, mielellään jo ennen hevosen saapumista suomeen.