ROTUTARKASTUS

Miten ja milloin tupsullisesta hevosesta tulee irlannincob?

Hevonen voi syntyä tunnetuista irlannincob-vanhemmista suoraan rotuun, mutta se voidaan myös ottaa rotuun erikseen, jos se on riittävän rotutyypillinen. Koska kantakirja on avoin eikä sulkeutumisesta ole toistaiseksi tietoa, on hevonen siis mahdollista ns. rotuunottaa. Tarkoitus on kerätä rotutyypin täyttävä populaatio rodun tulevaisuutta ajatellen. Mikäli varsalla on suku tai toinen vanhemmista tuntematon, esim. kohtutuonti, tulee sille tehdä rotutarkastus tunnistamisen lisäksi.

Käytännössä rotutarkastus on nopea toimenpide hevosen kotitallilla, missä rotutarkastaja arvioi hevosen rotutyypillisyyden, tarkistaa mikrosirun ja ottaa DNA-näytteen. Jos epäilet, ettei hevosellasi ole sirua, pyydä eläinlääkäri/tunnistaja siruttamaan hevonen ennen tarkastusta. Myös osa rotutarkastajistamme on käynyt tunnistaja-koulutuksen, joten mikrosirun puuttuessa he voivat sen laittaa.

Usein hevonen ostetaan ulkomailta ja se saapuu Suomeen lautalla. Kotimaan rekisteröinti pitää kuitenkin suorittaa 30 päivän kuluessa maahantuonnista. Nykyisten rotutarkastajien eteläisestä sijainnista johtuen on hevosenomistajalle huomattavasti edullisempaa tilata rotutarkastus irlannincob-kantakirjaan pääkaupunkiseudulla ENNEN matkan jatkumista. Jos hevonen on riittävän rotutyypillinen ja läpäisee tarkastuksen, tulee se samalla rekisteröityä lain vaatimalla tavalla Suomeen. Ota siis yhteyttä rotutarkastajiin jo ennen hevosesi satamaan saapumista, niin sovitaan treffit matkan varrelle.

Kantakirja etsii henkilöitä rotutarkastus-koulutukseen
Pohjois-/Keski-Suomesta. Jos sinulla on pitkä kokemus rodusta ja omaat
rotusilmää, ilmoittaudu mukaan!


Suomen kantakirjan rotutarkastajat:

Heidi Niskanen, Lohja (tunnistajakoulutus)

p.050-3016289 /niskanenheidi111@gmail.com

Mia Miettinen,Hyvinkää (tunnistaja-koulutus)

p.045-1276547/mia.miettinen@icloud.com

Heidi Savela,Kouvola (tunnistaja-koulutus)

p.050-5420248 /havienta@gmail.com

Petra Rimpinen, Itä-Uusimaa

whites.tinkers@gmail.com

Kristiina Peltonen, Vihti

kristiina.m.peltonen@saunalahti.fi